Een conflict!

Tijdbom

In mijn praktijk Trust word ik dikwijls geconfronteerd met de levenswijsheid: “Het leven is niet altijd zonneschijn en rozengeur”. Het leven leert een mens, dat na een periode van vreugde ook een periode van verdriet kan komen.

Ik zit nog eens na te denken over deze levenswijsheid. Ik vraag me af: “Hoe zal iemand reageren, wanneer altijd alles meezit?” Ik verplaats me symbolisch in de natuur, waarin slechts de zon schijnt. Genieten! Volgende dag en alle dagen, die volgen: “Zon”. Langzaam komt een zeurende irritatie tevoorschijn. Weer die stekende zon. Kleuren beginnen vaal te worden wegens gebrek aan water.

Een zeurende irritatie wordt meestal niet uitgesproken. Zij blijft voortdurend in de gevoelens spoken. Onuitgesproken irritaties of andere negatieve gevoelens vormen een tijdbom in een relatie. Een relatie heeft verschillende vormen. Bijvoorbeeld: partners in een zakenrelatie; partners in een huwelijk en andere samenlevingsvormen.

Zolang de tijdbom zachtjes tikt merken partners nog niet veel van wat hen te wachten staat. Wel beginnen ze te merken, dat de lucht betrekt. Iemand, die in zo’n situatie heeft gezeten, zei tegen mij: “Wat gewoon vertrouwd en veilig was, gleed weg. De communicatie verliep minder soepel of vanzelfsprekend”. Natuurlijk was er wel een reden te bedenken. Bijvoorbeeld: “de drukte; de zorgen om het hoofd boven water te houden; zo verlopen alle relaties nu eenmaal”.

Ondanks begrijpelijk rationele overwegingen tikt de tijdbom door tot het moment, waarop zij  ontploft. Met reden, omdat het tijdmechanisme in werking is gezet. Sommigen zeggen ook wel: “Dit was de druppel, die de emmer deed overlopen”.  Een conflict is geboren! Wat nu te doen? De partners kunnen uit elkaar gaan, maar zij kunnen dit conflict ook met een derde gaan bespreken. Dan kan blijken, dat het conflict dezelfde heilzame werking heeft als: “Na een hevig onweer is de lucht weer zuiver”.

Praktijk Trust is een betrouwbare gesprekspartner, waarmee uw conflict kan worden besproken.